Modul V
04 dec. - 06 dec. 2020

Procesul Sandplay al copiilor

Ziua 1: Introducere în procesul de supervizare în Sandplay
Ziua 2: Călătoria eroinei – O abordare clinică pentru înțelegerea procesului călătoriei inițiatice în Sandplay
Ziua 3: Folosirea elementelor naturale și a forței elementelor în procesul Sandplay / Imagini ale sacrului – Aprofundarea imaginilor simbolice ale sinelui și numinosului în procesul Sandplay al copiilor

Formator: dr. Rosalind Heiko

Training online prin platforma Zoom.

Un nou modul de Sandplay Therapy, ultimul din anul 2020, va avea loc tot online, fiind condus de formatoarea americană Rosalind Heiko. Ne bucură foarte mult revenirea ei în România, chiar dacă numai online de data aceasta. Vor fi trei zile de formare intense, bogate în conținut și în experiențe formatoare. Având în vedere diferența mare de fus orar, acest training este programat după-amiază, între orele 14:00 și 21:00.

Orele de training și supervizare online sunt recunoscute de ISST (verificați condițiile pe site-ul oficial sau luați legătura cu noi pentru alte informații).

Structura modulului:

04 - 06 dec.

Ziua 1: Introducere în procesul de supervizare în Sandplay
orele: 14.00-18.30

Trainingul va fi coordonat de dr. Rosalind Heiko și Marina Ionescu. Această secțiune a modulului este una de supervizare și învățare despre supervizare. Este dedicată celor care vor să învețe despre supervizare. Se va prezenta un model de supervizare și apoi veți avea posibilitatea să înțelegeți acest model din supervizarea a două cazuri prezentate de colegii participanți. Va fi interactiv și se va concentra atât pe procesul de învățare în supervizare, cât si pe supervizarea propriu-zisă de cazuri. Sunteti invitați să participați fie la supervizare cu prezentare de caz (doar două cazuri vor fi prezentate), fie ca participant la training.

Ziua 2: Călătoria eroinei – O abordare clinică pentru înțelegerea procesului călătoriei inițiatice în Sandplay
orele 14:00-21:00

Acest training se va concentra asupra modului în care clinicienii pot explora teme în terapia Sandplay pentru a determina unde anume se situează clientul în procesul/călătoria sa de dezvoltare. Dr. Roz își va prezenta modelul Harta călătoriei Sandplay (Sandplay Journey Map). Participanții vor avea ample oportunități pentru a-și aprofunda înțelegerea acestei metode terapeutice și a potențialului ei de vindecare.

Ziua 3:
orele 14:00-21:00

Prima parte: Folosirea elementelor naturale și a forței elementelor în procesul Sandplay

În această parte a formării vom explora istoria și simbolismul elementelor, pământ, apă, foc și aer, în relație cu teoriile jungiene ale arhetipurilor, expresia lor în psihic și în procesul Sandplay. Fiecare dintre noi are o relație intima cu aceste elemente, ca și clienții noștri, aceste elemente aparțin lumii atemporale, ajutându-ne să ne găsim calea, sensul și scopul existenței noastre. Clinicienii vor explora posibile semnificații ale elementelor când sunt folosite în Sandplay prin prezentări de cazuri, studiu didactic, exerciții experiențiale și de simbol și discuții reflexive. Învățând despre cele patru elemente, putem deveni conștienți de forțele care sunt trezite în clienții noștri când sunt folosite în procesul Sandplay. 

A doua parte: Imagini ale sacrului – Aprofundarea imaginilor simbolice ale sinelui și numinosului în procesul Sandplay al copiilor

Fiind clinicieni, simțim adesea mirare și înfiorare în fața manifestărilor Sinelui și a numinosului în camera noastră de Sandplay. Dora Kalff, într-una din puținele înregistrări video a unui training, a vorbit despre imaginile simbolice ale Sinelui când se constelează în lădiță și de-a lungul procesului Sandplay. Acest training va explora unele dintre aceste imagini și ne va oferi posibilitatea să ne examinăm conexiunea cu numinosul în relație cu procesele clienților noștri și co-reglarea dintre psihicurile noastre. Vom folosi prezentări de caz, prezentări video și discuții reflexive, ca și componenta experiențială a învățării.

Se va lucra interactiv, fiind binevenite întrebările și comentariile. Se asigură traducere.

Cine poate participa

Participanții pot fi: psihologi, psihoterapeuți, medici, consilieri școlari.

Costul modulului

Costul acestui modul este de 125 euro, care se achita in lei la cursul BNR din ziua plății. Costul trainingului de supervizare separat este de 50 euro, iar al celor doua zile de formare separat este 100 euro.
Plata se face astfel: se achită un avans prin transfer bancar de 50% până la dată de 25 noiembrie. Restul sumei poate fi achitat prin transfer bancar până la dată de 04 decembrie. Avansul reprezintă garanția participării la workshop și nu se returnează în caz de neparticipare.
Detalii legate de plată vor fi trimise prin email celor care se înscriu.

Înscrieri

Înscrierile se fac la adresa: [email protected], persoană de contact: Elena Marițescu.

Program și locație

Datele privind locația și programul vor fi trimise din timp celor înscriși.

Formator

Rosalind Heiko, Ph.D. (aka “Dr. Roz”) este formator Sandplay recunoscut de International Society of Sandplay Therapists (ISST) și de Sandplay Therapists of America (STA) și psiholog certificat la nivel național în psihologie școlară. De asemenea este terapeut-supervizor în Play Therapy, recunoscut de Association for Play Therapy din SUA. Conduce ateliere de formare la nivel național și internațional. Dr. Roz este Executive Board Member al World Association of Sand Therapy Professionals și a fost Executive Board Member al STA. Lucreazăt în practica clinică cu copii și familii de peste 35 de ani. A publicat capitole în cărți editate de Eliana Gil și Eric Green, mai multe articole în Journal of Sandplay Therapy. Cartea ei cea mai recentă este  A Therapist’s Guide to Mapping the Girl Heroine’s Journey in Sandplay (2018), publicată de Rowman & Littlefield.

O puteți contacta la adresa www.drheiko.com.

Despre terapia Sandplay

Dora Maria Kalff (1904-1990) a creat terapia Sandplay că o metodă umanistă a psihoterapiei cu originile în psihologia analitică a lui Jung, tehnică lumii a lui Margaret Lowenfeld și aspect din filosofia budistă. Primii care au lucrat sandplay au fost copiii și ulterior adolescenții și adulții. Procesul lor de dezvoltare personală a devenit vizibil prin creatile lor în sandplay. Aceste imagini arată manifestarea psihicului că și cum ar fi posibil să vedem acest proces interior prin nisip, apă și figurine. Prin intemediul relației terpaeutice și a terapiei sandplay, dezvoltarea și individuarea pot fi recunoscute și explicate, iar condițiile intrapsihice, precum și conexiunile interpersonale se pot schimbă spre o viață mai sănătoasă.

Pentru celelalte module, intră aici!