Terapia Sandplay a fost dezvoltată de psihoterapeuta și profesoara elvețiană Dora M. Kalff și are la bază psihologia jungiană. Este deosebit de utilă în identificarea și descoperirea conflictelor interne care se manifestă sub forma anxietății și a depresiilor, dar și în dezvoltarea personală a clientului. Dora M. Kalff consideră că vindecarea și dezvoltarea Sinelui este esența muncii în psihoterapie. Cabinetul de Sandplay conține lădița cu nisip (ud/uscat) și colecția de miniaturi/figurine.
Pentru vindecarea emoțională, Sandplay terapeutul trebuie să creeze în cabinetul de sandplay un spațiu sigur și protejat unde complexitatea lumii interioare a clientului să poate fi explorată și integrată psihic. Clientul va așeza miniaturi/figurine în lădiță cu nisip care îl vor ajută să exprime sentimentele și experiențele interne confuze. Nu există reguli pentru a realiza o imagine în lădiță cu nisip. Clientul este liber să exploreze nisipul și colecția de figurine/ miniaturi. Când și -a terminat creația, clientul poate spune o poveste, poate face comentarii, asociații, poate evocă amintiri pornind de la imaginea pe care a realizat-o în nisip și de la experiența acestui moment creativ. Imaginea finală din lădiță cu nisip ajută la formarea unei reprezentări vizuale a conținutului psihic și relevă preocupările inconștiente ale clientului, care în mod obișnuit sunt inaccesibile psihicului prin orice altă abordare psihoterapeutică.
Creația liberă permite proceselor psihice inconștiente să ia formă și să devină vizibile la nivel simbolic. Cu fiecare lădiță efectuată, în fiecare ședință procesul de vindecare presupune o reorganizare treptată, delicată a lumii interioare și a dialogului cu lumea exterioară. Instrumentul acestei reorganizări este simbolizarea, stimulată de experiența atingerii nisipului și a manipulării miniaturilor/figurinelor. Pe măsură ce acest material este integrat, el poate fi activat pentru a provoca schimbarea de comportament.