Atelier de lucru

Cum folosim storytelling-ul în terapie.
Folclorul și basmele în lucrul conștient cu clienții

Sâmbătă, 9 octombrie 2021
orele 14:00 – 21:00  

        Formator Rosalind Heiko (USA) Clinical & Teaching Member ISST, CST-T (Certified Teaching Member)

Rosalind Heiko lucrează în practică privată din anul 1983, specializată în lucrul cu copii și adulți traumatizați, cu dificultăți emoționale, de adaptare sau care au experimentat probleme medicale. Trainer și Supervizor pentru multe grupuri de formare pentru terapeuții în Terapia prin Joc și SandplayDirector North Carolina Sandplay Training, fost membru în Bord STA (Sandplay Therapist of America). Director Pediatric & Family Psychology în NC. Locuiește în Carolina de Nord, SUA. Lucrează în SUA precum și cu grupuri în toată lumea. E-mail: www.drheiko.com.

     A devenit din ce în ce mai important pentru terapeuți să ghideze părinții și copiii care beneficiază de terapie în procesul de conectare conștientă și creștere a rezilienței. Storytelling – „a spune povești” – susține abilitatea celui care ascultă de percepere și discriminare a elementelor semnificative, atunci când ne bazăm pe intuiția cognitivă. Storytelling-ul poate ajuta la căpătarea unei viziuni de ansamblu asupra problemelor, la recunoașterea tiparelor și la accentuarea unor insighturi necesare atunci când lucrăm cu trauma de dezvoltare. Identificând temele din basme, mituri și povești răspândite în mai multe culturi, terapeuții pot înțelege provocările inerente vieții în general. Storytelling-ul poate evidenția resursele, precum bucuria și reziliența, de care avem nevoie să ne aducem aminte în călătoria noastră complexă de viață.

În calitatea noastră de terapeuți și clinicieni, putem adapta poveștile pentru a viza dificultăți și provocări specifice fiecărui client, în special în această perioadă de pandemie, dar și dincolo de ea. Ce teme sunt explorate într-o anumită poveste? Ce dorim să transmitem cu ajutorul unei povești unui client sau unei familii? Pot terapeuții care lucrează cu povești clasice sau re-imaginate să adreseze probleme actuale, cum ar fi neurodiversitatea, neurobiologia experiențelor traumatice sau fluiditatea de gen, sau să le incorporeze în planurile de tratament?

Vom explora cinci tipuri diferite de storytelling. Participanții vor crea propria lor poveste pe baza experienței unui client, plecând de la re-povestirea unei povești la alegere. Storytelling, prezentare de caz și vignete, poezie și discuții de grup ghidate vor dezvolta înțelegerea noastră asupra modului în care putem folosi storytelling-ul în practica terapeutică. 

La finalul trainingului participanții vor putea:

·  Descrie modul în care o poveste poate oferi un container terapeutic și o experiență protejată pentru procesarea materialului traumatic în practica clinică.

·  Descrie trei întrebuințări ale storytelling-ului de către terapeuți în cadrul terapeutic oferit de cabinetul lor sau într-un mediu online sigur.

·  Identifica 3 teme narative, pentru a încuraja dezvoltarea abilităților lor în practica terapeutică

·  Identifica cel puțin 3 tipuri de poveste în cadrul terapeutic.

·  Enumera și descrie 3 strategii diferite pentru a adresa provocările specifice unui client (cum ar fi autoreglare și mindfulness) în cadrul terapeutic, folosind imagerie și simbolism.

·  Explica conceptul de individuare și conecta această înțelegere la rolul unic al storytelling-ului în practica terapeutică.

·  Crea cu ușurință și încorpora povestirea unui basm sau re-povestirea unei experiențe în jocul de rol.

Cine poate participa:

    psihoterapeuți de orice orientare, psihologi clinicieni, alți profesioniști care lucrează cu copiii și familiile lor, dar și cu adulți afectați de traumă

     Preț: 370 lei/6h
     Înscrieri pe adresa [email protected]