Blog
Experiențe noi la Institutul Jung din Zürich
Deşi suntem în vremuri de tranziţie spre o altfel de perspectivă asupra vieţii, în aceste timpuri de pandemie Covid-19, putem încerca să ne amintim de perioadele plăcute avute în trecut, cu speranţa că vom mai acumula şi altele, de îndată ce vom depăşi acest moment.
Pentru mine, una dintre ele, şi foarte importantă, este experienţa de la Institutul C.G. Jung din Zurich, admiterea şi primul semestru. Deşi era ceva mult aşteptat, fiind fascinată de psihologia analitică, lucrând în ţară, trăind bucuria personală de a fi mai aproape de zona fizică a acelor timpuri în care acei oameni au înţeles şi explicat psihicul uman într-o formă care mi-a oferit şi mie înţeles şi sens, am avut surpriza să descopăr şi alte trăiri interesante, legate de mediul internaţional şi energia prezentă a timpului nostru.
Întâlnirea cu oameni care trăiesc de mulţi ani în alte ţări decât cea în care s-au născut, oameni care s-au căsătorit cu persoane din cu totul alte culturi decât cea din care proveneau, oameni care au copii de culoare diferită, o multitudine de diferenţe care îşi găsesc trăirea si acceptarea în acelaşi univers, sub aceleaşi nevoi de înţelegere a vieții. Mi-am contemplat mintea cum încerca să raţioneze, să se apere după niște reguli constrânse de educaţie, școală, experienţe personale familiale și am constatat că acolo nu mai aveau nici o valabilitate. Un aspect nou și în acelaşi timp temător, oare dacă nu există reguli și constrângeri, atunci s-ar putea să fii liber să exişti, să te exprimi, să argumentezi, să fii de acord sau să nu fii de acord?
O libertate care ajută la creștere și care îţi permite ca dincolo de cărţile citite și noţiunile învăţate să fie de cea mai importantă valoare. Și mă duce cu gândul la lădița de sandplay și la conceptele Dorei Kalf despre libertate conţinută în siguranţă şi la creșterea Eului și facilitarea exprimării a ceea ce are nevoie să Fie. Fără acest cadru în care să fii liber şi acceptat, nimic din fiinţa personală nu ar avea nici măcar posibilitatea de a se revela.
Aş asocia, deşi nu ar fi foarte exact, cu o vacanţă într-o ţară cu o cultură şi norme total diferite, din care te întorci foarte încărcat şi surprins de deschiderea pe care ţi-a făcut-o la nivel mental această incursiune, spaţiu de care nu erai deloc conştient că poate exista!
La cât mai multe experienţe și conștientizări în continuare şi Speranţă!
Autor:
Elena Marițescu,
Terapeut Sandplay
Membru fondator și secretar IST
Alte articole:
- Studii asupra homosexualității. O perspectivă jungiană 14/09/2024
- Concepte jungiene esențiale în Terapia Sandplay 03/09/2024
- Basmele, miturile și poveștile personale ale clienților. Traumele transgeneraționale în Sandplay 22/06/2024
- Trauma, doliul si pierderea prin lentila Terapiei Sandplay 07/06/2024
- Sandplay – Conceptualizarea cazului. Stabilirea obiectivelor terapeutice. Planificarea tratamentului 12/04/2024
- ISST announces two Intensive Training Weeks in Portugal 01/02/2024