Psihanaliza Basmelor, de Bruno Bettelheim

Un dar din dragoste pentru copil, în mâinile adultului

Având în vedere contextul prin care întreaga lume trece, luna aprilie a lui 2020 se pare că va fi una pe care va trebui să ne-o petrecem în case. Astfel, am decis să vin cu această scurtă recenzie a unei cărți de excepție. Tema ei se află în strânsă legătură atât cu terapia sandplay cât și cu contextul actual care a ajuns să ne afecteze deja profund viețile.

Psihanaliza basmelor (în original The Uses of Enchantment 1975, 1976), scrisă de controversatul psihanalist de origine vieneză Bruno Bettelheim, se adresează în principal specialiștilor din domeniul psihoterapiei dar și educatorilor și părinților care își doresc să contribuie în cel mai eficient și blând mod la dezvoltarea copiilor din viețile lor. Ediția românească este publicată de Editura Univers în 2017, în traducerea lui Teodor Fleșeru și face parte din colecția „Educație cu Blândețe” coordonată de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Între coperțile ei, autorul subliniază faptul că procesul de dezvoltare al ființei umane nu este simplu, ci dimpotrivă, este unul complex și dificil, în care tânăra ființă are de deslușit tainele lumii sale interioare dar și de traversat prăpastia dintre lumea interioară și realitate. Basmul, așa cum autorul însuși afirmă, nu numai că distrează copilul ci „ îl și iluminează în privința propriei sale ființe și contribuie la formarea personalității lui. Îi oferă sens la atâtea niveluri și îmbogățește existența copilului în atâtea feluri, încât nici o carte nu poate sublinia cât de importante sunt contribuțiile multiple și diverse pe care astfel de povești le aduc în viața unui copil”. Deoarece atinge și activează atât conștiința cât și nivelul inconștient, basmul devine o expresie artistică vindecătoare, iar cel care îl ascultă, prin reflectare poate ajunge astfel să găsească soluțiile proprii, unice ale conflictelor interioare cu care se confruntă în acel moment al vieții sale.

Psihanaliza basmelor se remarcă prin critica pertinentă și realistă pe care autorul o aduce poveștilor moderne, care prin prea mult realism împiedică dezvoltarea fantasmei și imaginației, acestea fiind căile prin care psihicul se autoreglează și se dezvoltă în perioada copilăriei și nu numai. Imaginația și creativitatea sunt elemente de care și adultul are nevoie pentru a se putea adapta la cerințele realității interne și externe totodată.

Scrisă cu mare sensibilitate și o profundă înțelegere a lumii interioare a copilului, cartea susține readucerea basmelor clasice în viețile copiilor de azi. Pentru B. Bettelheim „ basmul este manualul cu ajutorul căruia copilul învață să-și descifreze gândurile în limbajul imaginilor, singurul care-i permite să se înțeleagă înainte de atingerea maturității intelectuale”.

Structurată în două părți, lucrarea abordează dezvoltarea copilului în toate fazele ei; începând cu problematicile specifice copilului mic, trecând prin perioada preșcolară și școlară, prin perioada transformărilor specifice pubertății și trecerea spre adolescență, aceasta poate fi un ghid de nădejde pentru persoana implicată în creșterea unui copil. În același timp, autorul analizează cu seriozitate și profunzime atât temele și motivele simbolice arhetipale ale celor mai cunoscute basme cât și variațiile pe care acestea le-au suportat de-a lungul secolelor, apelând deseori la comparații cu miturile și legendele lumii antice dar și cu poveștile moderne.

În cele aproape 500 de pagini ale cărții, B. Bettelheim subliniază în multiple rânduri faptul că rolul adultului nu este acela de a-l proteja pe copil de realitate și de dezamăgirile pe care aceasta inevitabil le aduce, ci de-al susține pe acesta în procesul de înțelegere a propriei minți, a propriei lumi cu speranța și încrederea că oricine, chiar și cel mai puțin dotat și mai vulnerabil își poate găsi un rost și poate învinge fricile, angoasele și dezamăgirile pe care dezvoltarea le impune.

În aceste momente, când realitatea noastră pare a fi devenit haotică și plină de incertitudine, lectura acestei prețioase lucrări ne poate reconecta cu adevărurile profunde și infailibile ale sufletului reprezentate prin imaginile evocate de basmele copilăriei, care, să nu uităm se încheie de fiecare dată cu happy end. Psihanaliza basmelor de B. Bettelheim este o recomandare pe care o fac din inimă tuturor celor care își doresc să contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea armonioasă a copiilor, indiferent de vârsta lor, deoarece așa cum Socrate spunea „și în cel mai înțelept dintre noi încă există un copil”.

Autor:

Oana-Genoveva Parghel,
Terapeut Sandplay în formare
Membru IST România