Ce este Sandplay?

Sandplay este o metodă terapeutică de inspirație jungiană, pe care o poți folosi cu copii și adulți în egală măsură, pentru a mijloci dezvoltarea lor personală și vindecarea emoțională. Este o terapie non-verbală, creată de terapeuta elvețiană Dora Kalff, care completează într-un mod armonios și eficient orice formă de terapie verbală folosită în cabinet.

Una din premisele principale ale Sandplay-ului este că în fiecare dintre noi există o tendință inerentă către vindecare și că, odată ce nevoile noastre naturale universal umane sunt împlinite, psihicul uman își găsește singur calea către aceasta. Cadrul în care se desfășoară Sandplay, incluzând lădița cu nisip și facilitat de terapeutul  Sandplay, reprezintă un spațiu liber și protejat, un spațiu sigur și flexibil, în care tendințele naturale ale psihicului să își poată urma cursul.

Terapia Sandplay a fost dezvoltată de psihoterapeuta și profesoara elvețiană Dora M. Kalff și are la bază psihologia jungiană. Este deosebit de utilă în identificarea și descoperirea conflictelor interne care se manifestă sub forma anxietății și a depresiilor, dar și în dezvoltarea personală a clientului. Dora M. Kalff consideră că vindecarea și dezvoltarea Sinelui este esența muncii în psihoterapie. Cabinetul de Sandplay conține lădița cu nisip (ud/uscat) și colecția de miniaturi/figurine.

Pentru vindecarea emoțională, Sandplay terapeutul trebuie să creeze în cabinetul de sandplay un spațiu sigur și protejat unde complexitatea lumii interioare a clientului să poate fi explorată și integrată psihic. Clientul va așeza miniaturi/figurine în lădiță cu nisip care îl vor ajută să exprime sentimentele și experiențele interne confuze. Nu există reguli pentru a realiza o imagine în lădiță cu nisip. Clientul este liber să exploreze nisipul și colecția de figurine/ miniaturi. Când și -a terminat creația, clientul poate spune o poveste, poate face comentarii, asociații, poate evocă amintiri pornind de la imaginea pe care a realizat-o în nisip și de la experiența acestui moment creativ. Imaginea finală din lădiță cu nisip ajută la formarea unei reprezentări vizuale a conținutului psihic și relevă preocupările inconștiente ale clientului, care în mod obișnuit sunt inaccesibile psihicului prin orice altă abordare psihoterapeutică.

Creația liberă permite proceselor psihice inconștiente să ia formă și să devină vizibile la nivel simbolic. Cu fiecare lădiță efectuată, în fiecare ședință procesul de vindecare presupune o reorganizare treptată, delicată a lumii interioare și a dialogului cu lumea exterioară. Instrumentul acestei reorganizări este simbolizarea, stimulată de experiența atingerii nisipului și a manipulării miniaturilor/figurinelor. Pe măsură ce acest material este integrat, el poate fi activat pentru a provoca schimbarea de comportament.

Pe tot parcursul acestui proces sandplay terapeutul este angajat în observarea silențioasă, non-critică și non-interpretativă. Eficiența terapiei Sandplay depinde de capacitatea terapeutului de înțelegere a psihologiei jungiene, precum și a simbolismului arhetipal și personal care apare în nisip. Cunoașterea limbajului simbolic oferă o modalitate pentru materialul inconștient să devină vizibil și astfel să poată fi vindecat și integrat în conștiință, pentru ca viața clientului să poată fi trăită conștient și autentic.

Terapia Sandplay cu copii lucrează la un nivel simbolic și aceasta permite copiilor să acceseze în mod delicat materialul inconștient. Este o formă de terapie expresivă ce le permite acestora să-și lucreze în profunzime temerile, anxietățile și traumele din trecut. Prin intermediul Sandplay, vindecarea are loc în mod spontan și eliberează copilul de emoțiile intense ce interferează cu viață lor cotidiană.

Terapia Sandplay cu copii lucrează la un nivel simbolic și aceasta permite copiilor să acceseze în mod delicat materialul inconștient. Este o formă de terapie expresivă ce le permite acestora să-și lucreze în profunzime temerile, anxietățile și traumele din trecut. Prin intermediul Sandplay, vindecarea are loc în mod spontan și eliberează copilul de emoțiile intense ce interferează cu viață lor cotidiană.

Terapia Sandplay pentru adulți se utilizează prin aceeași manieră delicată de a lucra teme dificile precum traumele din trecut. Cu toate acestea, prin terapia Sandplay adulții accesează aspecte ale vieții ce au fost sau sunt greu de gestionat. Sandplay potențează conștiința de sine și oferă adulților oportunitatea și abilitatea de a lucra în profunzime acele arii rezistente la schimbare din viață lor.

Sandplay poate fi utilă pentru persoanele care suferă de: depresie, anxietate, tulburări datorate unor situații de viață traumatizante cum ar fi: divorțul, decesul unei persoane din familie, violența, abuzul fizic și/sau sexual, tuburări alimentare, sindrom post-traumatic.

Pot fi tratate persoanele cu: dificultăți de adaptare, dificultăți de învățare, comportament opoziționist, tulburări psiho-somatice etc.

Dimensiunile lădiței pentru Sandplay – sandtray – au fost stabilite de Dora Kalff, în urma observațiilor sale, pentru a corespunde cel mai bine dimensiunii câmpului vizual al celui care lucrează, facilitând astfel concentrarea și interiorizarea. Deși există multe discuții pe marginea acestora, dimensiunile originale stabilite de D. Kalff sunt: 57 x 72 x 7 cm.

Se poate lucra cu lădițe fabricate din diverse materiale, totuși cel mai comun este lemnul. Indiferent de culoarea din exterior, deși se preferă o culoare mai degrabă neutră, cum ar fi culoarea naturală a lemnului, alb, albastru sau gri, la interior lădița trebuie vopsită pe toate laturile, inclusiv fundul, în albastru, pentru a fi ușor pentru client să imagineze apa sau cerul.